Topuk Çatlağının Nedenleri ve Tedavisi | Marka Modası

Topuk Çatlağının Nedenleri ve Tedavisi

Topuk Çatlakları, ayak derimizde gözle görülebilen ince ve derin yarıklardır. Normal sağlıklı topuklar pürüzsüz, elastik bir yapıya sahipken topuk çatlağı bulunan ayaklar kuru ve pürüzlüdür. Tahmin edebileceğiniz gibi topuk çatlakları günlük yaşamı önemli derecede etkilemektedir.  Gelin hep beraber topuk çatlaklarının nedenlerini ve nasıl tedavi edileceğini hep beraber öğrenelim.

Topuk Çatlaklarının Nedenleri:

  • Topuk çatlaklarının en önemli sebepleri arasında deri hastalıkları yer alır. Eğer ayak mantarı, egzama veya sedef gibi deri hastalıklarına sahipseniz topuk çatlakları görülebilir.
  • Gün içerisinde yeteri kadar su tüketmiyorsanız ve buna bağlı olarak üre eksikliği sonucu cilt kuruması görülebilir.
  • Kadınlar menopoz dönemine girdiklerinde östrojen hormonunda azalma görülür. Buda deri kurumasına neden olabilir.
  • B vitamini veya demir eksikliği sonucu topuk çatlakları görülür.
  • Aşırı yürüme, koşma veya ayak tabanının yere çok sürtünmesi sonucunda genellikle topuk çatlakları meydana gelir.
  • Eğer çok sık banyo yapıyorsanız veya ayaklarınız sıklıkla suya temas ediyorsa topuk çatlaklarının meydana gelmesi kaçınılmazdır.

Topuk Çatlaklarının Tedavisi:

Topuk çatlakları tedavi edilirken öncelikli amacımız ağrıyı en az seviyeye indirmek… Dolayısıyla bunun için yapacağımız ilk şey ayak derisinin çok sıcak olmayan bir suyun içerisinde yumuşatmak… Ayrıca çatlakların tamamen geçmesi için ayak çevresinde oluşan kalın tabakanın temizlenmesi gerekmektedir. Bu kalın tabakanın temizlenme işlemini de üre içeren ayak merhemleriyle yapabilirsiniz.

Ayaklarınız tamamen iyileşene kadar üre içeren ayak bakım ürünlerini veya ayak bakım merhemlerini kullanmalısınız. Bu süreç boyunca sebzelerden ve meyvelerden bolca vitamin almalı, günlük su tüketiminize de önem vermelisiniz. Merhemleri kullandığınız süre boyunca topuğunuzun üzerine çok fazla baskı yapmamaya, aşırı şekilde su ile temas etmemeye çalışın.  Tavsiyelerimizi uyguladıktan sonra hala topuk çatlaklarınızda azaltma görmediyseniz size en yakın hekime başvurmanızı öneriyoruz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top